Profielen Circulaire economie - Tirza

De Werkende Principes voor Transities van Thirza

Main content

Met haar jarenlange ervaring van werken in transitie heeft Thirza een 8-tal 'Werkende principes' gedefinieerd. Deze principes komen onder andere terug in haar inspiratieverhalen waarvan nu ook een e-book beschikbaar is. Lees op haar LinkedInpost meer over dit boek en hoe je daar aan kan komen. Hieronder een aantal werkende principes kort toegelicht met een link naar het hele verhaal en voorbeelden.

Leiderschap

Bij het principe leiderschap, laat ze zien dat er veel verschillende stijlen en situaties zijn. Maar hoe gaat dat bijvoorbeeld bij een bedrijventerrein waar niet standaard een ‘leider’ aanwezig is? Aan het einde van haar blog geeft zij samengevat een aantal werkende principes voor Leiderschap.

Veerkracht

In haar blog ‘net niet zoals een feniks uit de as herrijst’ legt Thirza uit waarom veerkracht een van de werkende principes in transitie is. ‘Het is onvermijdelijk op weg naar een nieuwe realiteit, allerlei onverwachte, lastige situaties tegen te komen. Mensen die weerstand bieden tegen verandering, wetgeving die niet passend is, een niet sluitende businesscase, technische innovatie uitdagingen, te weinig tijd hebben voor familie en vrienden bij de opstart van een initiatief, et cetera. Onlangs werden deze beren op de weg in een sessie als ‘veelkoppige monsters’ en ‘schijnbaar onoverbrugbare kloven’ benoemd.’ Daarbij laat ze zien hoe dit bij haar project ‘Re-start’ werkt. Dat jongeren een ‘zetje’ krijgen en daardoor wel weer verder kunnen.

Wederkerigheid

In de blog ‘Een uitgebalanceerde weegschaal of een oneindige stroom’ laat ze duidelijk zien hoe belangrijk wederkerigheid in transities is: ‘Zonder wederkerigheid is een transitie onmogelijk. Op wederkerigheid worden langdurige relaties gebouwd. De basis van de menselijke cultuur is erop gebaseerd.

Het is bewust kiezen voor afhankelijkheid van elkaar. Ik heb iets wat jij niet hebt en jij hebt iets wat ik niet heb. Een win-win situatie creëren. Een relatie initiëren zonder angst voor verlies, want we hebben allebei iets van elkaar tegoed. Het zorgt voor vertrouwen. En zonder vertrouwen, gaat iemand niet mee in een verandering.’ En hoe dit principe in de Circulaire Economie een belangrijke rol speelt, het volgens haar nog een van een van de grootste uitdagingen is in de praktijk: ketensamenwerking. Dat het een essentieel ingrediënt is om kringlopen te realiseren.

Ook de aanpak van Green Change wordt hierin genoemd; in werksituaties helpen ze elkaar om gezamenlijk de opgaven een stap verder te brengen.

Creëren van beweging

Over het creëren van beweging schrijft ze het volgende: ‘Transitie betekent per definitie verandering. Je wilt van situatie A naar situatie B. En om die verandering teweeg te brengen, is het nodig dat mensen gaan bewegen.’ Ook laat zij Charlotte Extercatte van Ambassadorwise aan het woord “In essentie gaat transitie organiseren dus over dingen anders doen dan altijd gebeurde. Wij hebben een patroon ontdekt in hoe beweging succesvol ontstaat. De auteur stelt dat er een ‘zetje’ nodig is om tot beweging te komen. Daar geloven we erg in. We noemen dat ambassadeurskracht. Een kleine minderheid, vaak 1% van een populatie, die een vernieuwing in gang zet en die dat zo aantrekkelijk doet, dat 10% van een populatie mee gaat doen,” Lees het hele verhaal over beweging creëren en de werkende principes hiervan.