Main content
Er is wat aan de hand met het grondeigendom in Nederland en daarbuiten. Grondprijzen blijven maar stijgen terwijl het opbrengend vermogen van de grond deze prijs niet meer rechtvaardigt. Dit geldt zowel in de stad als op het platteland.
Nieuwe boeren hebben nauwelijks nog toegang tot grond, boeren voelen de druk om op te schalen en te intensiveren. De grond en bodem wordt steeds verder uitgenut voor korte termijn winsten. Wat is hier aan de hand?
Welke rol speelt ons allocatiesysteem van grond hierin; een eigendomssysteem dat draait om het particuliere grondbezit welke op de markt toegewezen en verhandeld wordt. Beleggen in grond om je vermogen te laten toenemen is gangbaar geworden. Hoe zien businessmodellen er in de toekomst uit van banken, verzekeraars, grondbezitters? Hoe ziet inkomenszekerheid voor nu en later er in de toekomst uit voor boeren en huizenbezitters in de stad? Hoe zorgen wij duurzaam voor ons land en onze bodem? Hoe wijzen wij gronden toe, hoe beheren wij gronden duurzaam, wie verdient wat wanneer aan grond?