Main content
In Zwolle verandert bedrijventerrein Hessenpoort in een groene omgeving. Het industrieterrein is daardoor aantrekkelijker, leuker om te werken en het draagt bij aan de biodiversiteit in het gebied. Dit duurzame initiatief was alleen mogelijk door samenwerking. Het kennisprogramma DuurzaamDoor weet hoe en bundelt best practices ter lering en inspiratie.
'Netwerkend samenwerken is het toverwoord'
‘Netwerkend samenwerken is het toverwoord,’ aldus adviseur Alex Mellema van DuurzaamDoor. ‘Uit onderzoek naar de effectiviteit
van regionale duurzaamheidsnetwerken is ondertussen bekend dat je je duurzame doelen het makkelijkst behaalt als je de 5 o’s samenbrengt: overheid, ondernemingen, onderzoek, onderwijs en maatschappelijke organisaties.’ De vergroening van Hessenpoort was een initiatief van Natuur en Milieu Overijssel, die de biodiversiteit in het gebied wilde vergroten door braakliggende terreinen en groenstroken terug te geven aan de natuur, en online warenhuis Wehkamp, die haar distributiecentrum zo duurzaam mogelijk wil inrichten. Kennisprogramma DuurzaamDoor werd erbij betrokken als aanjager en linkenlegger.
Ruim een jaar na dato zijn vele andere ondernemers op het terrein aangehaakt, zijn provincie en gemeente (als eigenaar van braakliggende gronden) betrokken en helpen scholen in Zwolle mee met het realiseren van het groeiend aantal initiatieven, zoals een nestwand voor zwaluwen bij Hotel van der Valk, een bijenhotel en kruidentuinen.
Duurzaam tuinieren
In de strijd tegen de negatieve gevolgen van klimaatverandering willen waterschappen en gemeenten dat bewoners hun betegelde tuinen weer gaan vergroenen. Zo voorkom je hittestress in de stad en verbeter je de afwatering. Maar hoe bereik je de bewoners en verleid je ze om – het liefst duurzaam – te gaan tuinieren. Hier vonden twee onwaarschijnlijke partners elkaar: Natuur- en Milieueducatiecentra en Intratuin, partijen die normaal lijnrecht tegenover elkaar staan rondom het gebruik van bestrijdingsmiddelen.
Mellema: ‘Mensen die iets in de tuin willen doen, gaan vaak naar het tuincentrum, zoals Intratuin. Maar bij Intratuin is niet voldoende kennis aanwezig om mensen voor te lichten over duurzaam tuinieren. Door samenwerking krijgt Intratuin de kans om een nieuw commercieel interessant product te introduceren: duurzaam tuinieren. De Natuur- en Milieueducatiecentra op hun beurt krijgen een breed platform voor hun boodschap.’ Mellema: ‘Veel partijen zijn op dit moment bezig met verduurzaming. Maar DuurzaamDoor ziet dat veel mooie initiatieven doodbloeden door de veelheid aan projecten.'
Maak het je gemakkelijk
'Kijk of je aansluiting kunt vinden bij bestaande programma’s op lokaal, regionaal of landelijk niveau. Leer van de ervaring van anderen via platforms voor kennisdeling, zoals DuurzaamDoor en Platform31. Of gebruik Social Handprint om aansluitende maatschappelijke initiatieven elkaar te laten vinden. Als gemeente is lidmaatschap van Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO) een absolute must. Hier vind je een schat aan informatie. Samenwerken brengt je echt verder.’
Programma DuurzaamDoor
DuurzaamDoor is een kennisprogramma voor sociale innovatie dat de ontwikkeling naar een groene, duurzame, circulaire economie wil versnellen en doorbraken helpt realiseren. Het organiseert samenhang tussen landelijke, regionale en lokale initiatieven via ‘sociaal instrumentarium’ en het leren van elkaars kennis en ervaringen. DuurzaamDoor is een interbestuurlijk en interdepartementaal kennisprogramma onder leiding van een multistakeholder-stuurgroep. Het programmabureau is ondergebracht bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Meer informatie
- Thema Het nieuwe samenwerken
- Community of Practice Regionale Transities
- Platform31
- Social Handprint
- Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO)
- Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
- Over DuurzaamDoor
- Lees alle nieuwsberichten
Foto: Ondernemersvereniging Hessepoort