Dramalab - Toolkit

Dramalab: Kunst als sleutel tot participatie en constructieve dialoog

Main content

Het Dramalab is een nieuwe manier om complexe vraagstukken en conflicten te verkennen. Het zet kunst, en vooral theater, in als middel voor dialoog. Dit stelt mensen in staat om verschillende perspectieven te ervaren en te begrijpen en daarmee constructieve gesprekken aan te gaan, ook over gevoelige maatschappelijke onderwerpen. We spraken met de initiatiefnemers van dit project in Nederland: Eva Wolf en Barbara Koole, beiden onderzoekers aan de Universiteit Tilburg.

Eva Wolf is universitair docent aan de Universiteit Tilburg en onderzoeksleider van het door JPI Urban Europe gesubsidieerde CONTRA project waarvan de Dramalabs onderdeel zijn. Haar onderzoek expertise ligt in het domein van beleidsconflicten. Barbara Koole is post-doctoral onderzoeker binnen hetzelfde project en heeft haar promotieonderzoek gewijd aan duurzame veranderingen en transities. Eva Wolf en Barbara Koole maken deel uit van een onderzoeksteam samen met Tobias Arnoldussen en Merlijn van Hulst van Tilburg University. Daarnaast werken zij op internationaal niveau samen met de Universiteit van Antwerpen, Oslo Metropolitan University en de Universiteit van Warschau.

Wat is een Dramalab?

Een Dramalab is een innovatieve manier om participatie te organiseren, waarbij het traditionele plaatsmaakt voor een meer dynamische en theatrale benadering. Eva legt uit: "Het doel is om mensen met verschillende perspectieven samen te brengen, en hen door middel van theater en speelse werkvormen nieuwe manieren van communiceren aan te bieden. Dit opent de deur naar diepere gesprekken en kan vaak leiden tot nieuwe inzichten."

De methodiek werkt met theatermakers en kunstenaars die conflicten en uiteenlopende meningen zichtbaar maken. Dit gebeurt door middel van het creëren van een interactieve omgeving. Deze omgeving spreekt verschillende zintuigen aan en biedt bezoekers een nieuwe blik op hun relatie tot elkaar en hun leefwereld. Dit vergroot niet alleen het begrip voor andermans standpunten, maar stimuleert ook de verbeelding van wat een situatie zou kunnen zijn als deze perspectieven daadwerkelijk samenkomen.

"Door met elkaar in gesprek te gaan op een andere manier, kan veel gedaan worden voor de binding van een groep. Dit leidt vaak tot een ander soort gesprek," vertelt Barbara. "Het spelen met andere vormen van communicatie kan mensen echt raken."

Voor welke onderwerpen is het Dramalab geschikt?

Het Dramalab is bruikbaar in alle situaties waar verschillende perspectieven, meningen en belangen spelen. Dit maakt de methodiek breed toepasbaar op uiteenlopende vraagstukken.

"We gebruiken de term ‘conflict’ in de meest brede zin van het woord: van escalerende conflicten tot kwesties waarop mensen verschillende meningen hebben”, aldus Barbara. Of het nu gaat om lokale gemeentelijke kwesties, scholieren in het onderwijs met verschillende meningen of nationale duurzaamheidvraagstukken, het Dramalab biedt een waardevolle methode om diepere verbindingen te creëren en conflicten op een vernieuwende manier te benaderen.

Wat is het doel van een Dramalab?

Het belangrijkste doel van een Dramalab is het blootleggen van verschillende perspectieven en het zichtbaar maken van de onderstromen die vaak spelen in conflicten. Het helpt deelnemers om emoties en gevoelens te ervaren die moeilijk bespreekbaar zijn, en moedigt ze aan om deze gevoelens te verkennen door middel van creatieve oefeningen en gezamenlijke belevenissen. Ook kan het ervoor zorgen dat deelnemers meer begrip krijgen voor het perspectief van de ander.

“Een conflict is niet per definitie iets negatiefs. Het kan juist een kans zijn om met elkaar in gesprek te gaan en verschillende standpunten en benaderingen te verkennen," zegt Eva. Dit biedt ruimte voor dialoog en biedt nieuwe perspectieven op een vraagstuk. Dit kan leiden tot beter onderbouwd beleid en besluitvorming, waarin de diverse belangen en standpunten van alle betrokkenen worden meegenomen.

Tot slot

Aangezien Dramalabs altijd gebonden zijn aan de specifieke context waarin ze georganiseerd worden, vereist elke Dramalab een vorm die past bij deze context.

“We hebben een toolkit ontwikkeld met oefeningen en werkvormen. De oefeningen en werkvormen uit deze toolkit kunnen als inspiratie dienen voor iedereen die de dialoog op een andere manier wil voeren", aldus Eva. De toolkit dient als inspiratie om op een laagdrempelige manier te experimenteren met andere gespreksvormen.

DuurzaamDoor was betrokken in de begeleidingsgroep van het Dramalab. Binnen DuurzaamDoor is het bouwen van netwerken altijd een onderdeel van de aanpak. In die netwerken willen we ook juist die verschillende perspectieven, drijfveren en expertise een plek geven. Om zo verschillende inzichten en ervaringen met elkaar te delen en beweging te creëren op een vraagstuk.

Wil je meer weten?

Meer informatie lees je in de toolkit.