Main content
Sinds 1 februari 2021 zijn een aantal wanden in een appartementencomplex in Schoonhoven geïsoleerd met natuurlijk materiaal. De isolatieplaat is namelijk gemaakt van de stengels en bladeren van de lisdodde, die een unieke structuur bevatten met veel holle ruimten wat zorgt voor de isolerende werking. De isolatiewaarde van de lisdodde-platen is al getest in Duitse bouwsystemen.
Naast de duurzaamheidsdoelen in de bouw draagt het product ook bij aan reductie van bodemdaling en CO2-uitstoot in de veenweiden, doordat lisdodde onder natte omstandigheden geteeld wordt en daarmee afbraak van veen tegengaat.
Met een aantal wanden van lisdodde is natuurlijk nog niet de hele bouwsector ‘om’, beaamt Frank Lenssinck van het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC). “Maar niemand kan om de klimaatopgaves heen. Als je elkaar dan kunt helpen en versterken, bouw je aan meer dan een gebouw alleen.”
Lees het hele artikel.
Of beluister de podcast: De plant als verbindende kracht.
DuurzaamDoor produceerde de podcast, wat een gesprek is met de betrokken partijen over de waarde van al doende leren en al lerende doen bij het bouwen met lisdodde.