Main content
Voedsel verbindt en heeft impact op allerlei aspecten van de samenleving. Daarom pleiten Tom Voorma en Liane Lankreijer voor meer inzicht in hoe dingen op ons bord belanden. En voor een integrale benadering van voedselbeleid. Tom is projectleider Stadslandbouw bij de gemeente Den Haag. Liane is verbonden aan diverse organisaties die zich met voedsel bezighouden, waaronder Voedsel Anders, Voedselfamilies Zuid-Holland en Stichting Lekkernassûh.
Fietsroute langs ons voedsel
"Waar Tom en ik veel op hebben samengewerkt is het verhaal rondom voedsel. Voedsel verbindt, want iedereen eet", zegt Liane. In 2021 zette het tweetal daarom een aantal fietsroutes op rond het thema ‘wat ligt er op mijn bord’. Volgens Tom moeten die routes "zichtbaar maken" waar eten vandaan komt. Ze gaan bijvoorbeeld langs Biologische Moestuin het Welpje in Den Haag. Tom vertelt: "Dit was een met bramen overgroeid speelplekje waar niemand meer kwam en wat alleen overlast bezorgde." Nu is het een plek waar mensen samenkomen. Een plek ook, waar je honderd keer langs kunt fietsen zonder dat je ervan weet, licht hij toe. "Je gaat door een poortje en bent ineens hier. Wij laten plekken als deze zien en vertellen een verhaal erbij." Lianes fascinatie voor voedsel is gestoeld op hetzelfde principe van nabijheid: "Voedsel is zo dichtbij, je bent er gewoon echt van gemaakt. Alles wat je nu bent, heb je ooit een keer gegeten."
Voedsel is de sleutel
Hoe moet de voedselindustrie er over twintig jaar uitzien? Tom wil vooral een integrale aanpak: "Voedsel heeft te maken met mobiliteit, inkomen, gezondheid. Voedselbeleid kan je dus niet aan iemand overlaten die alleen van economie is, of van duurzaamheid." Daarnaast hoopt Tom dat "mensen gewoon de kans hebben gekregen om kennis te nemen van hoe dingen in elkaar zitten." Liane legt ook de focus op participatie en kennis van iedereen. “Voedsel is de sleutel”, volgens haar. "Gedrag en verandering komen bij elkaar, om via het persoonlijke weer betrokken te raken bij het grotere." Daarom wil ze meer groene buurthuizen en allerlei initiatieven met het eten. Zo krijgen mensen meer verbinding met eten en zullen ze "lokaal of regionaal voedsel willen" wat zal leiden tot meer bestellingen en "boeren die dan ook weten dat ze kunnen verduurzamen."
Sluit je aan en ga lekker koken
Als de verandering wat langzamer gaat dan gehoopt, kunnen we ter harte nemen wat Tom aan het begin van het interview zegt: "Je eigen levenswijze verander je ook niet zomaar. Dat heeft binnen zo’n organisatie (de gemeente Den Haag, red.) ook tijd nodig." Om die verandering te bewerkstelligen doet Liane de oproep: "Sluit je aan! Dan kun je vanuit jouw rol iets doen om die beweging te maken voor over twintig jaar." Dat mag ook lekker simpel. Als je denkt: "ik houd vooral van koken", zegt ze, "ga dan lekker met je buren koken."
Benieuwd naar Goed Voedsel?
In Goed Voedsel vertellen Liane en Tom over hun relatie tot het groene buurthuis het Spinozahof in Den Haag en delen ze mooie verhalen over mensen die daar komen. Maar ook:
- Hoe een reclame van een grote supermarkt met de woordspeling komkommertijd negatieve impact kan hebben op hun doel.
- Waarom we niet meer een oorlog tegen boombladeren moeten voeren.
- Wat ze onder goed voedsel verstaan. Tipje van de sluier: van Tom mogen frietjes nog steeds.
Luister terug
Wil je de podcasts terugluisteren? Dat kan!