Logo potcast - Werken aan Goed Voedsel

Podcast Goed Voedsel: Zilte Teelt op Texel en zeewier van het land

Main content

DuurzaamDoor helpt een duurzame samenleving mogelijk te maken. Dat doen wij door vraagstukken te selecteren en daar netwerken van mensen met verschillende perspectieven, drijfveren en expertise omheen te bouwen. Zo ontstond ook de Participatietafel Voedsel. De deelnemers aan deze tafel willen stappen zetten in het verduurzamen van het voedselsysteem. Want hoe we nu eten en voedsel produceren is onhoudbaar voor de planeet én voor onszelf.

Eén van de initiatieven van de Participatietafel Voedsel is de podcastreeks ‘Werken aan Goed Voedsel’. Via de podcast wil de tafel zoveel mogelijk mensen informeren en inspireren over – én zelf werken aan – gezond en duurzaam voedsel. In de podcastreeks praten René Bruijns en René Schellekens met pioniers in voedselverandering. Stuk voor stuk mensen met een visie op goed voedsel en een duurzaam voedselproductiesysteem.

Experimenteren met zilte landbouw

Dit najaar start een tweede seizoen van de podcast. Aflevering 1 duikt in de wereld van de zilte landbouw op Texel. Een eiland zonder rivieren, dat daarom afhankelijk is van hemelwater. Texel krijgt steeds meer te maken met verzilting. Daarbij dringt zout water de grond binnen. Het maakt het eiland de perfecte locatie om te onderzoeken welke gewassen kunnen overleven onder zulke uitdagende omstandigheden.

Daar houden Marc van Rijsselberghe, oprichter van Wadzilt, en Kasper van Kraaij van Waddenwier zich mee bezig. Samen onderzoeken zij hoe zilte landbouw en zeewierteelt kunnen bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem. Wadzilt experimenteert met zilte landbouw door gewassen te kweken op gronden die te zout zijn voor traditionele landbouw.

Een zoetere smaak

Marc vertelt: “Verzilting is een wereldwijd probleem. Er is anderhalf miljard hectare grond die door verzilting onbruikbaar is geworden, en dat aantal groeit door klimaatverandering. In Nederland en op Texel is dit een uniek probleem omdat het eiland op een zoetwaterlens ligt (een bel van zoet water, red.). Bij droogte komt het zoute water naar boven, wat veel gewassen doodt.”

Marc en zijn team onderzochten welke gewassen wél onder zilte omstandigheden kunnen groeien. Zo ontdekten zij dat bepaalde aardappelrassen zoals de Blue Lady goed gedijen in zoute grond en zélfs een zoetere smaak krijgen. “Mensen verwachten vaak dat zilte groenten zout smaken, maar in werkelijkheid zijn ze vaak juist zoeter”, legt Marc uit. “Dit komt door de manier waarop planten zich aanpassen aan zoute omstandigheden.”

Deze doorbraak toont aan dat zilte landbouw een veelbelovende oplossing is voor gebieden die kampen met verzilting, zowel in Nederland als wereldwijd.

Zeewierteelt op land

Nog zo’n oplossing op voedselgebied vind je in de wereld van de zeewierteelt. Zeewier, een voedzaam en duurzaam product, wordt vaak in zee gekweekt. Waddenwier doet dat echter op land, vertelt Kasper. Zijn bedrijf Waddenwier teelt onder andere zeesla, een soort zeewier dat rijk is aan voedingsstoffen. “Zeewier heeft een unieke smaak, is een gezonde zoutvervanger en een smaakbom in gerechten”, geeft hij aan.

“Zeewier is een van de meest duurzame manieren om voedsel te verbouwen,” vertelt Kasper ook. “Het vereist geen zoet water, en we kunnen er eiwitten, mineralen en zelfs vetten uit halen. Bovendien wordt zeewier van oudsher gebruikt als meststof voor verzilte gewassen.”

Oude landbouwtechnieken

Marc en Kasper werken samen om zowel zilte groenten als zeewier te integreren in een duurzame voedselproductie. Marc benadrukt dat zeewier óók een belangrijk onderdeel is van de bemesting voor zijn zilte gewassen: “Zeewier bevat mineralen die de gewassen nodig hebben om te overleven in zoute omstandigheden. Het is een natuurlijke oplossing die teruggaat naar oude landbouwtechnieken.”

Benieuwd naar de aflevering?

In deze aflevering vertellen Marc en Kasper je alles over de problemen van verzilting en klimaatverandering. Maar ook:

  • Welke nieuwe oplossingen zij daarvoor zoeken én vinden.
  • Hoe zilte groenten en zeewier smaken en welke culinaire mogelijkheden zij bieden.
  • Waarom zilte groenten en zeewier een duurzaam alternatief zijn voor traditionele gewassen.

Luisteren en abonneren

Benieuwd naar de wereld van de zilte landbouw en zeewierteelt op Texel? 

Luister de aflevering via:

Meer weten?