Main content
Maatschappelijke veranderingsprocessen vinden plaats op vele niveaus, op verschillende plaatsen, in verschillende domeinen en sectoren, in real life en op internet, in hoofden en in harten. Slimme sturing is leven in deze parallelle werelden. Hieronder een aantal parallelle werelden beschreven, deze zijn niet uitputtend maar geven aan hoe er allerlei parallelle werelden zijn en in ogenschouw moeten worden genomen.
Macro, meso en microniveau
Binnen transitiemanagement wordt gesproken van het macro, meso en microniveau. Bij het macroniveau gaat het om grote de trends. Zoals klimaatverandering of globalisering. Deze trends verlopen traag en zijn niet of nauwelijks te beïnvloeden. Bij het mesoniveau gaat het om dominante structuren van het systeem. Denk aan prijsafspraken in een sector. Op microniveau gaat het om de acties van individuele bedrijven en organisaties.
Om maatschappelijke veranderingen te ondersteunen moet je op deze verschillende niveaus werken. Op microniveau ga je aan de gang met koplopers. Op mesoniveau heb je oog voor de regels van het systeem. En je moet een beeld hebben van de trends op macroniveau. Slimme sturing is inspelen op al deze niveaus.
Nog meer parallelle werelden
Er zijn natuurlijk verschillende sectoren. Economische sectoren hebben vaak overeenkomsten. Er zijn onderliggende vraagstukken. Verder lopen er parallelle beleidsprocessen. Beleid gericht op onderzoek, implementatie of de ontwikkeling van een bepaalde technologie. Beleid over een bepaald thema vanuit verschillende departementen. Beleid bij gemeenten, provincies en het Rijk. Het is goed dat deze processen apart van elkaar lopen. Maar je moet ze kennen en kijken waar ze elkaar kunnen versterken. En wanneer het slim is ze te verbinden.
Of parallelle processen op conceptueel niveau. Parallel denken en doen. Dat is leren. Dat als je met bedrijven om de tafel zit om te leren, je niet alleen moet praten. Dat je ook bezig moet zijn met een echt project. Zodat je ervaringen kunt delen. De reflectie weer terug kunt brengen naar de praktijk. Dan kijkt of het werkt. En ook die uitkomst weer deelt. Een methode die hiervoor ingezet kan worden is ‘Waardesturing’.
‘Waardesturing gaat voor goud door in te zetten op de dromen van gebruikers, buren en andere stakeholders; het verhaal van de plek; en verrassende aanleidingen in de buurt of regio. Zo maken partijen meervoudige waarde: én groene energie, én meer sociale veiligheid, én meer gezondheid, én circulerende grondstoffen, én meer biodiversiteit, én meer klimaatadapatie. ‘ Lees de hele verkenning Waardesturing voor maatschappelijk vastgoed.
Een andere parallelle wereld is die van de taal. Dat je verschillende begrippen gebruikt en hetzelfde bedoelt. In projecten waar bedrijven en kennisinstellingen of maatschappelijke organisaties en overheid samenwerken. En als iets nieuw is, komt miscommunicatie regelmatig voor. Wees je er bewust van. Vraag naar wat er bedoeld wordt of achter ligt. En je hebt de eerste brug al geslagen.
En dan is er last-but-not-least first en second life. In het echt ontmoeten of via internet. Maak een Linkedin-groep voor het verbinden, blog zodat anderen kunnen aanhaken, twitter zodat je ideeën aan de haal gaan en je gevolgd kunt worden. Vertel het verhaal, zodat anderen het gaan navertellen en het bij eenieder gaat ‘leven’.
Lees meer over de parallelle werelden en ook de andere tips voor slimme sturing op de pagina over slimme sturing.
In het rapport van de waterschappen over innoveren en presteren zijn hier nog mooie voorbeelden van te vinden. In Publiek Denken is hierover een artikel gepubliceerd.