Main content
Na het 'handboek over klimaatadaptatie voor kinderboerderijen en hun bezoekers' is er nu ook een 'handboek voor de watervriendelijke tuin'. In dit handboek voor de tuinbranche en haar klanten, wordt de weersverandering toegelicht. De functie van groene tuinen wordt uitgelegd en samenwerkingspartners benoemd.
Anneke van Veen, ambassadeur Water van GDO, kwam samen met Tuinbranche Nederland op het idee om dit Handboek voor de watervriendelijke tuin te maken. Het is vooral bedoeld voor medewerkers en bezoekers van tuincentra.
Verleiden
Klimaatadaptatie is een serieuze maatschappelijke opgave. Tuinen bij particulieren en bedrijven worden steeds belangrijker. Ze voorkomen overlast bij heftige regenbuien en helpen tegen hittestress. Maar hoe krijgen we de tuinbezitter zover dat hij/zij doet wat nodig is? En hoe maken we tegelijk de tuin mooier en biodiverser? Tuincentra zijn de plekken waar deze tuinbezitters zich laten informeren en hun inspiratie vandaan halen.
Het handboek bestaat uit 19 infobladen met gewenste maatregelen. Hoe ziet de maatregel eruit (bijvoorbeeld de aanleg van een regenwatervijver), hoe voer je deze uit en wat is ervoor nodig? Tuincentra kunnen de infobladen downloaden en printen. Vervolgens kunnen ze aan deze aan de klant meegeven.
Samenwerking
Het Handboek voor de Watervriendelijke Tuin is samen met Tuinbranche Nederland en Atelier GroenBlauw gemaakt. Ze werkten daarbij samen met vele belanghebbenden, zoals het natuur- en milieueducatieveld. De productie is mogelijk gemaakt door Stichting RIONED, STOWA, Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat/ Ons Water en Tuinbranche Nederland.