Main content
Waarom sociocratisch organiseren?
Het programma richt zich op het oplossen van markt- en systeemfalen. De vraagstukken van meer groen (en blauw), verduurzaming, gezondheid, biodiversiteit, leefbaarheid en economie, ze komen allemaal samen in de ambitie om van bedrijventerreinen omgevingen te creëren die een positieve impact hebben op de toekomst. Dit vraagt om een integrale benadering, waarbij zo veel mogelijk de wijsheid van verschillende disciplines benut moet worden. Daarom kiezen we voor het programma een organisatiestructuur en werkwijze die dat zo veel mogelijk faciliteert. Een werkwijze waarin, met de bedoeling centraal, steeds met elkaar gekeken wordt hoe we de uitdagingen met elkaar kunnen oplossen.
De Kracht van 'Goed Genoeg'
Eén van de belangrijkste principes blijkt het loslaten van perfectie. "Ik heb vaak in mijn werk dat er een uur wordt gepraat om het beste voorstel te vinden," vertelt een deelnemer. "Dan heeft iemand een voorstel, komt iemand anders met een ander voorstel, weer een ander heeft weer een ander voorstel...Als je dan uit de vergadering komt, heb je een uur gepraat, maar niks bereikt.” De sociocratische aanpak is anders: kijk of een voorstel 'goed genoeg voor nu' is. Een deelnemer: "Dit helpt mij heel erg in mijn werk omdat je makkelijker dingen gaat proberen".
Transparantie als Fundament
Met een team verspreid over het land is transparantie cruciaal. "Lisa woont in Nijmegen, ik woon in Wateringen, Max woont in Amsterdam. We kunnen niet even naar elkaar toe lopen," legt een programmateamlid uit. De oplossing? "We hebben een platform ingericht in Microsoft Teams om laagdrempelig inzichten met elkaar te kunnen delen zodat we zoveel mogelijk transparantie kunnen blijven toepassen.”
Randvoorwaarden voor Succes
Het programma identificeerde enkele cruciale randvoorwaarden voor succes:
- Duidelijke structuur en rollen
- Transparante communicatie
- Vaste processtappen
- De juiste mindset
- Goede facilitering
- Heldere kaders
- Gedragen werkafspraken
Valkuilen Vermijden
Informele circuits en politieke voorbereiding: "Tot nu toe levert dat vooral gedoe op in plaats van snelheid," waarschuwt een deelnemer. Andere valkuilen zijn onduidelijke rollen en ongestructureerde communicatie.
De Praktijkervaring
Hoewel het in het begin wennen is - "De besluitvorming is heel gestructureerd, dus het voelt in het begin een beetje ongemakkelijk" - zijn de ervaringen overwegend positief. "Ik heb de besluitvorming nog nooit zo makkelijk ervaren als in de praktijk," deelt een deelnemer. De structuur voor het besluitvormingsproces wordt in het beeld hieronder uitgelegd.
De Oefening
Tijdens de workshop voerden de deelnemers een oefening uit waarin ze leerden navigeren via spanningen. Het doel is om je organisatie zó in te richten dat je in staat bent om elke spanning die zich aandient – zowel in de complexiteit van de externe omgeving als binnen het programma – op te vangen en te benutten. Door duidelijke kaders en verantwoordelijkheden binnen het programma vast te stellen, creëer je zelforganiserende domeinen (met een duidelijk onderling verband) die in staat zijn om zelfstandig richting en strategie te bepalen. Dit stelt je in staat de collectieve wijsheid van de groep te benutten, in plaats van de verantwoordelijkheid volledig bij het management of bestuur te leggen.
Conclusie
Sociocratische besluitvorming is geen wondermiddel, maar met de juiste implementatie een effectief instrument voor gezamenlijke besluitvorming. Het vraagt investering in structuur, transparantie en mindset, maar levert daarvoor snellere en gedragen besluiten terug.