Main content
Hoe zorg je ervoor dat theorie en praktijk, droom en werkelijkheid voortdurend gelijk oplopen? Bij het maken van het natte teeltenhuisje (een tiny house) is het werken met een bouwteam een cruciale succesfactor geweest. Zo is theorie en praktijk, droom en werkelijkheid voortdurend met elkaar in de gaten gehouden.
Oorspronkelijk zou het Tiny house ook van Lisdodde worden gebouwd. Alleen werd al snel duidelijk dat dit (nog) niet volledig haalbaar was. En vandaag de dag bestaat het dan ook uit Lisdodde en planken van de zwarte Els.
Weliswaar is er uiteindelijk minder lisdodde gebruikt, ging het anders dan vooraf gedacht, maar is er wel de grootst mogelijke kleine stap in de verbinding tussen natte landbouw en duurzaamen biobased bouwen gemaakt. En is het huisje het tastbare product na veel samenwerken en proberen; al lerende doen en al doende leren.
Verbinding duurzaamheidsopgaven
Binnen de opdracht heeft het bouwteam de maximale ruimte genomen om de opgave te verbinden met andere duurzaamheidsopgaven op weg naar een volhoudbare samenleving: klimaat, circulair bouwen met gezonde, hernieuwbare bouwmaterialen, en tenslotte andere manieren van wonen.
Het huisje is demontabel gebouwd met zoveel mogelijk biobased materialen waarbij een midden is gezocht tussen innovatie en haalbaarheid en soms pragmatische keuzes zijn gemaakt.
Bewustwording
Daarnaast zorgt dit Tiny house in Zegveld voor bewustwording. Het is nu ingericht als voorlichtingscentrum over bodemdaling in veenweidegebieden. Want door de teelt van bijvoorbeeld lisdodde op natte ondergrond wordt de bodemdaling tegengegaan. Hoe hoger de grondwaterstand, hoe minder het veen wordt afgebroken en hoe minder de bodem daardoor daalt. Het ‘natte teeltenhuis’ is een voorbeeld van wat er met de gewassen die in het water groeien gedaan kan worden. Ook is het ‘Natte teelthuisje’ veelvuldig besproken in de media en zorgt zo voor nog meer bewustwording voor het proces waar we met zijn allen in zitten.
Meer informatie
- Artikel in het Algemeen Dagblad
- Artikel op Veenweiden.nl
- Luister ook de podcast over de Lisdodde uit de serie ‘kiemkracht’. Hierin staan transitieverhalen over de groei van het nieuwe Nederland centraal en wordt ingezoomd op het kiemen van transities. Waar kiemt het, hoe groeit het en wat wordt er geoogst?